Ako si naplánovať kuchyňu bez zbytočných chýb

Ako si naplánovať kuchyňu bez zbytočných chýb

12. 05. 2024

Ako si naplánovať kuchyňu bez zbytočných chýb

Vyhnite sa chybám pri plánovaní kuchyne a užívajte si prípravu jedla každý deň. Naše praktické rady vám pomôžu vybrať, čo by vám v kuchyni nemalo chýbať a na čo je naopak, lepšie rovno zabudnúť.

Kuchynský ostrovček sa nehodí do každej kuchyne

Možno sa vám to zdá ako skvelý nápad, ale pravdou je, že kuchynský ostrovček jednoducho nezapasuje do každej kuchyne. Napríklad u malých kuchýň je pridanie ostrovčeka kontraproduktívne kvôli obmedzenému priestoru. Dokonca aj vtedy, keď preň horko-ťažko nájdete miesto, nakoniec možno zistíte, že len blokuje tok a sťažuje funkčnosť celej kuchyne.

Preplnená pracovná doska bráni praktickému využitiu

Ak radi varíte, viete, že príprava chutného jedla častokrát zahŕňa využitie rôznych kuchynských pomocníkov. Patria sem napríklad rôzne druhy krájačov, kuchynských robotov alebo mixérov. Hoci vedia ušetriť veľa času a námahy, ak ich máte priveľa, môžu zaberať cennú pracovnú plochu.

moderná kuchyňa

Neukladajte ich všetky na kuchynskú linku, naopak, skúste čo najviac z nich uskladniť v skrinkách alebo zásuvkách. Ešte praktickejšie je, ak sa pri výbere nových spotrebičov zameriate na také, ktoré ponúkajú multifunkčné využitie (napríklad strúhač a mixér v jednom).

Tip: Francúzske okná sú stále populárne. Spoznajte ich výhody a nevýhody

Zabudnite na bielu škárovaciu hmotu

Aj keď biela škárovacia hmota vyzerá čisto, čo sa týka praktického využitia, pravdepodobne vám spôsobí poriadne vrásky na čele. Biela sa totiž ťažko udržuje a to obzvlášť v kuchyni, kde si bude vyžadovať časté a nezriedka namáhavé čistenie. Preto si radšej zvoľte škárovaciu hmotu tmavšej farby.

Príliš hlboké skrinky nahraďte zásuvkami

Aby ste mali dostatok miesta na všetko potrebné, množstvo skriniek v kuchyni je doslova nevyhnutnosťou. Mali by ste sa však uistiť, že nebudú príliš hlboké. Prihlboké skrinky totiž pravdepodobne využijete tak, že dozadu poukladáte predmety, popred ktoré položíte ďalšie veci a skomplikujete si tak ich vyberanie. Namiesto hlbokých skriniek odporúčame použiť radšej zásuvky. Takto získate lepší prehľad o tom, čo je kde uložené.

Otvorených políc potrebujete len pár

Otvorené police sú mimoriadne obľúbenou dizajnovou voľbou, avšak tento prvok má zvyčajne skôr dekoratívny než praktický charakter. Otvorené police vizuálne odľahčia priestor, ale netreba to s nimi preháňať.

minimalistická kuchyňa

Namiesto toho si vyberte iba niekoľko strategických miest, kde niekoľko otvorených políc umiestnite. Ideálne to bude napríklad namiesto nepohodlnej samostatnej hornej skrinky alebo po oboch stranách okien, aby ste priestor opticky zväčšili a otvorili.

Využite priestor na stenách na maximum

Steny v kuchyni rozumne využite na montáž skriniek kuchynskej linky, kde hravo pomestíte rozličné riady, pochutiny, koreniny a ďalšie potrebné veci. Určite ich nenechávajte prázdne – neskôr, keď sa vám kuchyňa zaplní, si ich nebudete vedieť vynachváliť.

Plánovanie kuchyne by malo byť predovšetkým o účelnosti

Pri zariaďovaní kuchyne sa často necháme uniesť podstatnými „detailmi“, ako sú farby, lesk alebo mat, dekor podlahy a zanedbávame praktické, možno trochu nudné aspekty. Medzi ne patria otázky typu: Koľko a akých odpadkových košov potrebujeme? Aký veľký sporák alebo varná doska sa hodí do danej kuchyne? Mám dosť miesta na umývačku riadu?

Niektoré veci je lepšie ponechať ukryté

Oplatí sa obetovať trochu úložného priestoru, aby sa zaistilo, že spotrebiče a odpadkové koše budú schované pred zrakmi nepovolaných. Ideálne je, ak môže byť odpadkový kôš na bioodpad umiestnený v blízkosti drezu či umývačky riadu, aby sa dal ľahko vyčistiť. Vedľa nej môžete uložiť malú nádobu na recyklovaný odpad. Táto smetná nádoba naozaj nemusí byť veľká, aj keď to znamená pravidelné vyprázdňovanie do väčšieho smetníka vonku.

Tip: Rozmýšľate nad otvoreným priestorom v dome? Potom by ste mali vedieť, čo so sebou prináša

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk