Šikmá vs. plochá strecha domu. Prečítajte si, čo vám ktorá môže ponúknuť

Šikmá vs. plochá strecha domu. Prečítajte si, čo vám ktorá môže ponúknuť

14. 03. 2024

Šikmá vs. plochá strecha domu. Prečítajte si, čo vám ktorá môže ponúknuť

Ak plánujete stavať dom, pravdepodobne sa rozhodujete aj o tom, či je pre vás vhodná plochá alebo šikmá strecha. Aby sme vám pomohli v neľahkej situácii, zozbierali sme pre vás najväčšie výhody a nevýhody obidvoch typov striech. Prečítajte si o nich viac v našom článku.

S kvalitnou plochou strechou sa nemusíte ničoho obávať

Plochá strecha je skoro rovná, pretože má sklon do 10°. Ploché strechy u nás zažili svoj najväčší rozmach predovšetkým s príchodom socializmu. Použitie železobetónu v stavebníctve umožnilo výstavbu panelákov alebo typických „kockovitých“ rodinných domov.

deti pred domom

Po roku 1989 sa domy s plochou strechou takmer nestavali, avšak v súčasnosti sa znovu dostávajú do popredia. Umožňujú totiž jednoduchšiu realizáciu nízkoenergetických, pasívnych alebo nulových domov. Plochá strecha sa vyznačuje takmer vodorovným alebo veľmi nízkym sklonom na zlepšenie odvodnenia.

Tip:  Služby architekta sú kľúčom k originálnemu bývaniu

Prečo sa rozhodnúť pre plochú strechu

Výber plochej strechy so sebou prináša množstvo výhod. Medzi ne patria napríklad aj:

  • Cenová výhodnosť - plochá strecha vyžaduje menej materiálov a menej náročnú inštaláciu v porovnaní s klasickou šikmou strechou. Navyše nevyžaduje stavbu krovu.
  • Možnosť inštalácie solárnych panelov - ploché strechy ponúkajú priamy a jednoduchý prístup k slnečnému žiareniu, vďaka čomu pomáha zlepšiť energetickú účinnosť a udržateľnosť rodinného domu.
  • Moderný vzhľad – ak preferujete súčasný architektonický štýl, plochá strecha bude s takýmto projektom rodinného domu výborne ladiť.
  • Efektívne využitie obytného priestoru - na rozdiel od šikmej strechy nie je podkrovný priestor obmedzený klesajúcou strechou.
  • Skvele sa uplatní pri domoch s atypickým pôdorysom – nevyžaduje si komplikovanú konštrukciu krovu, aká by bola v takomto prípade nevyhnutná pri šikmej streche.
  • Ponúka možnosť využitia strechy ako terasy - samotný priestor na streche je ideálny na vytvorenie oddychovej zóny.
  • Realizácia zelenej strechy -  plochá strecha sa dá využiť na inštaláciu zelenej strechy.

Dôvody, prečo výber plochej strechy dôkladne zvážiť

  • Nehodí sa do každej oblasti – keďže na tomto type striech sa zvykne udržiavať sneh, neodporúča sa jej použitie v horských oblastiach.
  • Kratšia životnosť - vystavenie poveternostným vplyvom, UV žiareniu a možnosti poškodenia vodou môžu prispieť k rýchlejšiemu opotrebovaniu strešných materiálov, ako v prípade šikmých striech.
  • Vyššie nároky na kvalitnú izoláciu - nedostatky vedú k vyššej spotrebe energie na vykurovanie a chladenie a menšej absorpcii tepla a zvýšeniu nákladov na energie.
  • Zatekanie – rôzne netesnosti a nedostatočné odvodnenie môžu viesť k hromadeniu vody, čo zvyšuje riziko zatekannia a poškodenia interiéru a konštrukcie domu.

Šikmá strecha je overená klasika

Z hľadiska funkčnosti, estetiky a trvanlivosti sa šikmá strecha často považuje za lepšiu alternatívu pre väčšinu domov. Medzi šikmé strechy zaraďujeme strechy so sklonom 30 až 50°. Hodia sa na väčšinu domov a väčšinou ľahko zapadnú aj do okolitej architektúry.

šikmá strecha

Bohužiaľ, s pribúdajúcimi prístavbami, výčnelkami či vikiermi sú tvar a konštrukcia šikmých striech náročnejšie na tepelné úniky a vznik tepelných mostov, rozličných netesností a konštrukčných chýb.

Výhody šikmej strechy, ktoré vás presvedčia

  • Lepší odtok dažďovej vody - šikmá strecha umožňuje lepší odtok dažďovej vody, čo znižuje riziko vzniku zatekania. To pomáha chrániť stavbu pred poškodením a predlžuje životnosť strešnej krytiny.
  • Vysoká životnosť – lepší odtok vody a sklon umožňujúci zosun snehu chráni dom pred vlhkosťou, plesňami a poškodením, čím zvyšuje jeho trvácnosť.
  • Možnosť veľkého výberu strešných krytín – pri šikmej streche si môžete zvoliť krytinu z viacerých možností.
  • Jednoduchá údržba – na šikmej streche sa nezachytávajú náletové rastliny, takže údržba je menej náročná na čas a námahu
  • Podkrovie sa dá využiť rôznym spôsobom - napríklad na odkladanie vecí alebo bývanie.

Aj šikmá strecha má svoje nevýhody

  • Vyššia cena - cena šikmej strechy je vyššia ako pri plochej, pretože na jej zhotovenie je potrebný krov, krytina, tepelná izolácia a strešné okná.
  • Únik tepla – tým, že šikmá strecha zaberá väčší priestor, vzniká aj väčšia plocha na únik tepla.
  • Podkrovný priestor je limitovaný šikmým stropom – nie každému vyhovuje obmedzený priestor, aký ponúka podkrovie pod šikmou strechou.

Tip: Využitie trvácnych materiálov pri výstavbe má veľký význam

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk