Polystyrén vs. minerálna vlna. Čím a prečo zatepliť dom?

Polystyrén vs. minerálna vlna. Čím a prečo zatepliť dom?

09. 02. 2024

Polystyrén vs. minerálna vlna. Čím a prečo zatepliť dom?

Zatepľovanie rodinného domu predstavuje nemalú investíciu. Aby sa však naozaj oplatilo, mali by ste si o zvolenom zatepľovacom materiáli zistiť čo najviac. Ako je to teda s polystyrénom a minerálnou vatou? Odpoveď sa dozviete v článku.

Zatepľovanie polystyrénom pod drobnohľadom

V súčasnosti sa pri zatepľovaní najčastejšie využíva expandovaný polystyrén, tzv. EPS. Tento syntetický výrobok sa vyrába polymerizáciou styrénu, nenasýteného uhľovodíka, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní ropy.

Patrí medzi obľúbené zatepľovacie materiály, pretože má nízku hmotnosť a nízku nasiakavosť, ľahko sa s ním manipuluje a jednoducho sa montuje. V jeho prospech hovorí aj nižšia cena. Ak však spomíname jeho prednosti, je fér, ak si pripomenieme aj jeho nevýhody. Ide predovšetkým o horšiu paropriepustnosť, zlú odolnosť voči škodcom či vysokú horľavosť.

Tip: Ako vyzerá výstavba holodomu v spolupráci s EUROLINE

Minerálna vata a jej prednosti

V porovnaní s polystyrénom ponúka minerálna vata viacero výhod. Je nehorľavá, v porovnaní s polystyrénom disponuje až 60x lepšou paropriepustnosťou, vyššou hmotnosťou a tým aj tepelnou kapacitou, je ekologickejšia a vykazuje odolnosť voči škodcom, najmä myšiam.

Minerálna vlna, resp. vata sa delí na sklenú a kamennú. Častejšie sa používa sklená vata, ktorá obsahuje kremík a zložky drveného recyklovaného skla. Ponúka vysokú odolnosť voči požiaru, vykazuje schopnosť tvarovania a dobrú priepustnosť pár, vďaka čomu zabraňuje kondenzácii vlhkosti. Kamenná minerálna vata na rozdiel od sklenej obsahuje namiesto kremíka čadič. V jej prospech hovorí nízka tepelná rozťažnosť, tvarová stálosť a vyššia zvuková izolácia. Aj ona je hydrofóbna a nehorľavá, avšak vyznačuje sa menšou objemovou hmotnosťou.

Porovnávame polystyrén a minerálnu vatu

  • Možnosti využitia

Na rozdiel od polystyrénu sa minerálna vlna dá použiť aj na architektonicky zložitejšie obvodové steny (napr. zaoblené či okrúhle fasády). Umožňuje to kolmé usporiadanie vlákien v štruktúre minerálnej vaty, uľahčujúce rezanie, brúsenie či iné tvarovanie a prispôsobovanie.

  • Priepustnosť vodných pár

Paropriepustnosť podmieňuje nasiakavosť a tým aj dĺžku životnosti domu. Pri dýchaní, sprchovaní, varení, pečení, praní či sušení bielizne vzniká v dome množstvo vodných pár, ktoré prestupujú z interiéru do exteriéru. Pri tomto prestupe je obzvlášť potrebné, aby každá vrstva materiálu na vonkajšej stene domu vykazovala voči pare nižší odpor. V dôsledku toho bude para môcť plynule prejsť zvnútra smerom von (ide o tzv. difúziu vodných pár - μ).

Ak sa pozrieme na minerálnu vatu zblízka, vidíme, že je vzdušná a prestúpená pórmi, preto cez ňu para prechádza veľmi ľahko. Tu je dôležité, aby aj ostatné vrstvy, ktoré tvoria stenu domu, boli paropriepustné. Ide najmä o systémové lepidlá a samotnú fasádu. V takom prípade sa para nezadržiava v konštrukcii, nekondenzuje a nepodieľa sa na vzniku plesní.

inštalácia zateplenia

Na rozdiel od minerálnej vaty je polystyrén pre vodnú paru nepriepustný. Zachytáva ju v priestore medzi nosnou konštrukciou, zateplením a medzi lepiacou maltou, kde dochádza ku kondenzácii vodnej pary na vodu. Toto so sebou nesie ešte ďalšie nebezpečenstvo, a tým je vytváranie priaznivých podmienok pre vytvorenie plesní a hniloby. To je ďalší z dôkazov svedčiacich v neprospech polystyrénu a v prospech použitia minerálnej vaty.

  • Tepelná vodivosť

Súčiniteľ tepelnej vodivosti λ predstavuje významné kritérium pre porovnávanie tepelnej vodivosti materiálov (inými slovami, vypovedá o kvalite tepelnej izolácie). Ide vlastne o informáciu, ako materiál vedie teplo. Čím je táto hodnota nižšia, tým pomalšie teplo uniká cez daný materiál  a izolačné vlastnosti materiálu sú lepšie. Pri minerálnej vlne a polystyréne je táto veličina porovnateľná. Ak teda použijete rovnakú hrúbku na tepelnú izoláciu, dosiahnete rovnakú úsporu energií.

  • Odolnosť voči horeniu

Keďže sa polystyrén vyrába z ropy, pri jeho spaľovaní dochádza ku tvorbe množstva nebezpečných exhalátov.

minerálna vata

Minerálna vata je nehorľavá práve kvôli svojmu zloženiu. Vďaka tomu je jej použitie ako tepelnej izolácie veľmi vhodné z hľadiska prevencie vzniku požiaru.

  • Schopnosť zvukovej izolácie

Minerálna vlna vykazuje lepšie zvukovo izolačné vlastnosti ako polystyrén.

  • Ekologické hľadisko

Likvidácia polystyrénu je nepomerne náročnejšia ako likvidácia minerálnej vaty, čo sa týka dopadu na životné prostredie.

  • Odolnosť voči hlodavcom

Zaujímavým, no nepríjemným faktom je príťažlivosť polystyrénu na fasáde pre hlodavce. Myši ho znehodnocujú tým, že si doň vyhrýzajú chodbičky a robia si v ňom hniezda. Pri minerálnej vate takéto niečo nehrozí, pretože tvrdé vlákna myši nedokážu prehrýzť a navyše nepríjemne pichajú.

Tip: Využitie trvácnych materiálov pri výstavbe má veľký význam

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk