Rodinný dom nemusí byť zlatou klietkou, ktorá vás zadĺži až do dôchodku

Rodinný dom nemusí byť zlatou klietkou, ktorá vás zadĺži až do dôchodku

29. 04. 2020

Rodinný dom nemusí byť zlatou klietkou, ktorá vás zadĺži až do dôchodku

Postaviť si rodinný dom stojí veľa námahy, nervov i peňazí. Napriek tomu všetkému však stojí za to mať vlastnú strechu nad hlavou a preto vám poradíme, ako sa dá postaviť rodinný dom za cenu porovnateľnú s bytom.

Pozemok i projekt vyberajte srdcom, ale nechajte prehovoriť aj rozum

Dôležitosť výberu vhodného pozemku i projektu sme v našich príspevkoch zdôrazňovali viackrát a verte nám, že sme to nerobili iba tak z dlhej chvíle, pretože existuje na to niekoľko veľmi dobrých dôvodov. Unáhlené a chybné rozhodnutia si jednak môžete potom vyčítať dlhé roky, no nesprávnosť výberu sa môže premietnuť aj do iných rovín. Napríklad narýchlo kúpený pozemok v niektorej satelitnej obci vás rýchlo prestane baviť hoci aj s najkrajším domom, ak budete na cestách do práce tráviť za volantom dennodenne niekoľko hodín.

Na naše slová si spomeniete aj pri nepremyslenej kúpe svahovitého pozemku. Nechceme tým samozrejme povedať, že svahovitý pozemok nemá svoje čaro alebo výhody. Práve naopak. Necháva priestor na podpivničenie stavby i na zaujímavú architektúru domu, no bez akýchkoľvek pochybností si vyžiada vyššiu investíciu do individuálneho projektu i do realizačných prác. Za pravdu nám dá prípadný geologický prieskum terénu, rozsiahlejšie výkopové práce, vybudovanie zvýšených základových pásov, či vystuženie stien proti pôsobeniu tlaku zeminy. Zabudnúť netreba ani na náročnejšiu hydroizoláciu, armatúru, dôkladnejšie zateplenie i drahšiu finálnu úpravu terénu okolo domu. 

Ak teda chcete postaviť rodinný dom za cenu porovnateľnú s cenou bytu, uprednostnite rovinatý pozemok. Rovinatý pozemok je ideálny na stavbu prízemného bungalova, ktorý bude vyhovovať rodinám s deťmi i seniorom. Výberom vhodného katalógového projektu alebo citlivým spracovaním individuálneho projektu však dokážete postaviť akýkoľvek murovaný rodinný dom, za aký by ste sa nemuseli hanbiť ani pri oveľa vyššom rozpočte.

Tip: Viete, aké kritéria musí spĺňať stavebný pozemok?

Potrebujete naozaj veľký dom? Môže zbytočne nafúknuť váš badžet

Pri výbere projektu rodinného domu, podobne ako pri výbere pozemku ostaňte praktický a zachovajte si chladnú hlavu. Zvolajte rodinnú radu a pri šálke rozvoniavajúcej kávy spoločne preberte všetky aktuálne i budúce požiadavky členov domácnosti. Ako sme to už ale viackrát spomenuli, napriek emóciám nelietajte s hlavou v oblakoch a zostaňte stáť nohami pevne na zemi. Nepreháňajte to s rozmermi izieb ani s počtom miestností. Rodinnú atmosféru a pohodu si môžete rovnako dobre vychutnávať v obývacej izbe s výmerou 20 - 25 m2,.a nepotrebujete na to miestnosť s rozmermi tenisového kurtu.

rodina s deťmi

Veľkorysá hosťovská izba, ktorá bude využitá raz či dvakrát do roka je tiež zbytočný luxus. Nie je žiadnym tajomstvom, že kúpeľňa patrí k najdrahším miestnostiam v rodinnom dome. Ak ste teda v domácnosti dvaja alebo traja, nemusíte mať k dispozícii rovnaký počet kúpeľní.

Tip: Aj prízemný bungalov môže mať dostatok úložného priestoru.

Pivnice dokážu ukrojiť z rozpočtu peknú časť peňazí, naopak ušetriť môžete domom s jednoduchými tvarmi

Časy kedy pivnice rodinných domov slúžili na uskladnenie uhlia alebo zemiakov sú už dávno preč. Dnešné betónové pivnice sú vynikajúco tepelne izolované a môžu byť využívané na rôzne účely. Problémom nemusí byť dokonca ani skladovanie takých citlivých vecí, akými sú fotoalbumy alebo knihy. To je síce všetko fajn, ale až na to, že výstavba domu s pivnicami je omnoho náročnejšia na výkopové práce, tvárnice, betón, izolácie atď. Aby neostalo iba pri slovách, podpivničený rodinný dom s pivnicami dokáže zdvihnúť váš rozpočet až o 30 %. Z uvedeného je zrejmé, že ak disponujete balíkom peňazí postačujúcim zhruba na kúpu bytu, bude pragmatickejšie poobzerať sa po projekte nepodpivničeného domu.

maketa domu

Ak sa nechcete zadlžiť ešte viac, bez povšimnutia by ste nemali nechať ani tvary domu. Hneď vám povieme aj prečo. Jednoduchý pôdorys rodinného domu bez výklenkov či zalomení a jednoduchá plochá alebo sedlová strecha bez zbytočných vikierov tiež svojim dielom prispejú k ekonomicky menej náročnejšej stavbe domu. Okrem toho sme si istí, že neskôr po zabývaní určite oceníte aj energetickú úspornosť takto riešeného rodinného domu.

Tip: Chcete sa inšpirovať? Prezrite si kompaktný Bungalov 1087 s jednoduchým tvarom zastrešenia.

Svojpomocná stavba domu nemusí byť synonymom lacnejšej výstavby

Budete možno prekvapení, ale rodinný dom na kľúč vás môže vyjsť lacnejšie ako pri svojpomocnej stavbe s dokončením v nedohľadne. Dôvod je jednoduchý. Developer alebo stavebná firma, ktorá stavia váš dom nakupuje materiály vo veľkom a teda dokáže na tovary získať výraznejšie zľavy ako vy. No a aj keď si ponechajú menší zisk, vás to mrzieť nemusí, pretože na stavebnom materiáli beztak ušetríte nemalé finančné prostriedky.

Pri dome na kľúč sa stavebná firma postará nielen o výstavbu rodinného domu, ale aj o omietky, podlahy, obkladačky v kúpeľniach, sanitu i technológie v dome. Jediné čo pred nasťahovaním urobíte vy, bude kúpa nábytku a kuchynskej linky. Pri svojpomocnej výstavbe však všetky stavebné a remeselné práce budú na vašich pleciach. Nemajte preto veľké oči a dobre zvážte, či svojpomocnú stavba rodinného domu zvládnete, za koľko a či v konečnom dôsledku nebudete mať kvôli zlému rozhodnutiu ešte hlbšie do vrecka. Ak nie ste si celkom istí výsledkom a pri stavbe domu nemôžete očakávať kvalifikovanú, pravidelnú pomoc rodiny a priateľov, popremýšľajte radšej nad domom na kľúč.

Tip: Máte záujem o dom na kľúč? Zistite, čo všetko v sebe zahŕňa.

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk