Čierna alebo biela? Inšpirujte sa našimi tipmi pri zariaďovaní interiéru

Čierna alebo biela? Inšpirujte sa našimi tipmi pri zariaďovaní interiéru

04. 01. 2024

Čierna alebo biela? Inšpirujte sa našimi tipmi pri zariaďovaní interiéru

Dve základné farby sú zároveň úplnými protikladmi. Napriek tomu obidve dodávajú priestoru nevtieravú eleganciu a nadčasovosť. Spoznajte ich silné a slabé stránky a využite ich pri plánovaní svojho bývania.

Stavte na správnu rovnováhu

Pri čierno-bielych dekoráciách odporúčame dodržiavať pravidlo 70 : 30. To znamená, že si vyberiete jednu dominantnú farbu a druhú farbu použijete ako doplnok, ktorý podčiarkne hlavný výber. Príkladom môže byť veľká čierna pohovka na bielej podlahe a bielych stenách. Čerešničkou na torte potom môžu byť nápadité doplnky v metalických farbách.

Tip: Inteligentné zariadenia do domácnosti, ktoré vám zjednodušia život a ušetria peniaze

Nezabudnite, že existuje veľa odtieňov čiernej a bielej

Čierna farba má veľmi veľa variantov. Medzi najznámejšie odtiene patrí napríklad antracitová, uhľovočierna či dechtová čierna. Pri výbere sa preto riaďte odtieňom, ktorý ladí s charakterom vášho domova a prirodzeným svetlom.

sivá obývačka

Podobne existuje veľa odtieňov bielej, od teplých žltých alebo ružových krémových odtieňov až po chladné snehobiele. Patrí tu trebárs smotanová, slonovinová, vanilková či snehobiela. Vyskúšajte kombinovanie rôznych odtieňov bielej na stenách, povrchových úpravách, nábytku či textilných doplnkoch a zaistite si tak, aby váš interiér nepôsobil príliš plocho a jednorozmerne.

Kombinujte rozličné textúry

Pre vytvorenie vrstveného, rozmerného čierno-bieleho priestoru je nevyhnutné používanie rôznych textúr na nábytku, povrchových úpravách, textíliách a doplnkoch. Rôznorodosť textúr u čiernej farby dosiahnete napríklad pomocou matných čiernych kovových úchytiek, kontrastných lesklých čiernych dlaždíc, hebkého plyšového zamatu alebo ľanových obliečok čiernej farby. Oproti tomu bielu farbu vhodne doplníte texturovanými textíliami či čalúnením, ako je ľan, umelá ovčia kožušina či vlnené koberčeky.

Pohrajte sa s rôznymi vzormi

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dodať šmrnc čierno-bielemu interiéru, je využiť pri interiérovom dizajne vzory. Pruhy, kocky, bodky či abstraktné motívy predstavujú skutočne nesmrteľné motívy. Ak ste skôr za klasiku, potom vyskúšajte klasickú čierno-bielu šachovnicovú podlahu. Minimalistov môže uchvátiť vzor v podobe pásikov či bodiek. Pre romantikov je zase ideálna kvetinová čierno-biela tapeta.

K čiernej a bielej použite doplnkové farby

Čierno-biela kombinácia ponúka nadčasový, neutrálny základ, ktorý sa dá štylizovať podľa toho, ako sa menia ročné obdobia alebo prichádzajú a odchádzajú sviatky. Pre útulný a praktický interiér sa nebojte používať všetky dostupné odtiene čiernej a bielej: kriedovobielu, krémovú, sivočiernu, striebornú a pod.

moderná izba

Tieto farby potom oživte drevenými doplnkami: drevenými miskami, ratanovým kresielkom či prúteným tienidlom na lampu. Ďalšiu dobrú službu vám urobia dekorácie z prírodného materiálu – kamene, okrasné trávy alebo bahniatka vo váze.

Zaexperimentujte si s osvetlením

Ďalším kľúčovým prvkom na zútulnenie na pohľad neosobného čierno-bieleho priestoru je vhodne zvolené osvetlenie. Použite teplé, rozptýlené osvetlenie, ktoré vytvorí príjemnú domácku atmosféru. Tajomstvo spočíva vo využití viacerých zdrojov svetla, od pracovného osvetlenia až po ambientné osvetlenie, pričom sú pokryté všetky štyri rohy miestnosti, čím zabránite vzniku ponurých tieňov a vytvoríte pocit pohody.

Čierno-biela kombinácia si pýta zeleň

Zabojujte proti strohosti prostredníctvom prírodného akcentu. Nebojte sa pridať dokonca viac rastlín, ako si myslíte, že je potrebné. Zelene nikdy nie je dosť a obzvlášť to platí pri čierno-bielom interiéri.

čierny gauč

Popínavý brečtan vinúci sa z črepníka, asymetrická orchidea, veľkolepá monstera či strapatá sansevieria je presne to, čo potrebujete. Dekorovať môžete i stôl – vhodné sú jednoduché zelené vetvičky či rozkvitnuté konáriky.

Použite inú farbu ako finálnu bodku

Čiernobiele dekorácie neznamenajú, že v nich nie je miesto pre farby. Farebné vankúše, prehozy na gauč a kreslá alebo farbisté umelecké diela sú skvelým spôsobom, ako pridať do priestoru farbu bez toho, aby ste narušili celkovú farebnosť. Fantázii sa v tomto prípade medze určite nekladú. Veď práve to je na neutrálnom čiernobielom dizajne skvelé: akákoľvek farba, ktorú do neho pridáte, „rozbije“ schématickosť a osvieži celkový dojem.

Tip: 7 najznámejších mýtov o maľovaní a prečo im netreba veriť

Vyberáme pre vás

Katalóg bytových domov

Na základe žiadostí veľkých developerských spoločností a starostov miest a obcí sme pripravili samostatný Kalalóg...

Viac

Nulové domy Euroline

Od 1.1.2016 vstúpila do platnosti vyhláška 364/2012 Z.z., §5 odst.3, kde všetky rodinné domy postavené po tomto dátume...

Viac

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk