Rozmýšľate nad otvoreným priestorom v dome? Potom by ste mali vedieť, čo so sebou prináša

Rozmýšľate nad otvoreným priestorom v dome? Potom by ste mali vedieť, čo so sebou prináša

12. 04. 2024

Rozmýšľate nad otvoreným priestorom v dome? Potom by ste mali vedieť, čo so sebou prináša

Láka vás podľahnúť trendu otvorených priestorov, alebo sú pre vašu rodinu ideálne tradičné oddelené izby? Aby ste sa mohli zodpovedne rozhodnúť, prečítajte si o ich výhodách a nevýhodách.

Otvorený priestor verzus oddelené izby

Moderné otvorené pôdorysy ponúkajú omnoho väčší priestor. Ak odstránite steny medzi kuchyňou a jedálňou alebo obývačkou, väčšie priestranstvo vám môže poskytnúť viac pohodlia, optimalizovať denné svetlo a utužiť rodinné väzby.

Samozrejme, otvorené priestory v dome majú aj svoje nevýhody, ako je nedostatok súkromia a výraznejšie rozliehanie hluku v dome. Preto niektoré rodiny upúšťajú od konceptu otvoreného priestoru a opäť sa vracajú k tradičnejším oddeleným izbám. Ak teda zvažujete, ktorá možnosť je pre vás a vašich najbližších skutočne vhodná, mali by ste poznať čo najviac plusov a mínusov obidvoch alternatív.

Tip: Čo je rekuperácia, prečo sa oplatí a aké výhody prináša

Vzdušný otvorený priestor je svetlý, ale aj nákladný

Otvorený priestor je vynikajúcou možnosťou aj v prípade, ak snívate o priestrannosti, no nemáte peniaze na prístavbu. Odstránením stien a dverí totiž hravo vytvoríte ilúziu väčších miestností. Zároveň môžete izby dizajnovo prepojiť a vpustiť dnu oveľa viac prirodzeného svetla. Otvorené pôdorysy umožňujú prirodzenému svetlu prúdiť cez väčší priestor, vďaka čomu sú miestnosti svetlejšie a príjemnejšie. Pri vytváraní multifunkčných miestností sa obvykle pracuje najmä s kuchyňou a obývačkou, prípadne s kuchyňou a  jedálňou.

otvorený priestor

Najväčšou nevýhodou otvorených priestorov v porovnaní s menšou miestnosťou uzavretou dverami sú hlavne vyššie náklady na vykurovanie a chladenie. Rovnako tak môže absentovať aj dostatočný osobný priestor a súkromie obyvateľov. Ak rodinní príslušníci alebo hostia zatúžia po samote alebo chvíľke čisto pre seba, budú sa musieť uchýliť do spálne, pracovne alebo kúpeľne. To môže byť obzvlášť nepríjemné pre tých, ktorí pracujú z domu alebo vykonávajú činnosti, kde sa vyžaduje vysoká koncentrácia.

Poriadok sa ľahšie udržiava v oddelených miestnostiach

Ak máte kuchyňu prepojenú s obývačkou, nečakaná návšteva môže mať nežiaduci výhľad aj na momentálny neporiadok v kuchyni. Ak by sa totiž jednalo o oddelené miestnosti, stačilo by zavrieť dvere na kuchyni a neumytý riad či zaprataná kuchynská linka by zostali ukryté pred neželanou pozornosťou.

Prepojené priestory podporujú spoločné trávenie chvíľ

Otvorené pôdorysy podporujú pocit spolupatričnosti a uľahčujú členom rodiny zdieľať rozličné činnosti vo vzájomnej blízkosti. Deti sa môžu spokojne hrať a zároveň byť pod nenápadným rodičovským dohľadom, napríklad pri varení obeda alebo večere. Včas tak môžete zabrániť hroziacim neplechám a popritom stihnete nachystať jedlo či odložiť nákup.

Horšie to už je s prijímaním telefonátov a vybavovaním súkromných rozhovorov. V prípade, že nechcete, aby vás niekto pri tom počúval, najistejšie bude odobrať sa do niektorej oddelenej miestnosti a zavrieť za sebou dvere. Prepojené miestnosti tak v prípade početnejšej domácnosti môžete využívať najmä vtedy, ak zatúžite po spoločnosti.

Otvorené priestory môžu byť až príliš hlučné

Veľká rodina, rodina s malými deťmi či temperamentnejší členovia domácnosti razom naplnia dom krikom i smiechom. Pri prepojených miestnostiach preto treba rátať s tým, že hlasnejšie rozhovory, hudba či spev sa budú rozliehať po celom dome. Samozrejme, má to aj svoje výhody – môžete trebárs počúvať alebo sledovať, čo dávajú v televízii v obývačke a popri tom variť v kuchyni.

moderný priestor

Faktom je, že v otvorenom priestore sa hluk ľahko šíri z jednej časti do druhej. To prakticky znemožňuje nočný spánok, popoludňajší odpočinok, robenie domácich úloh, čítanie alebo prácu z domu. Niekomu môže prekážať hučiaca televízia, kričiace deti, štrnganie pokrievok a riadu či šírenie pachov z kuchyne. Do istej miery môžu ako zvukové bariéry pôsobiť koberce, závesy alebo nábytok, ak to však preženiete a priestor zaplníte až príliš, môžete zmariť účel otvoreného konceptu pôdorysu.

Zistite, čo je pre vás najlepšia možnosť

Ak sa neviete rozhodnúť, či sú pre vás vhodnejšie otvorené priestory alebo klasické usporiadanie oddelených izieb, doprajte si čas na dôkladné premýšľanie: Je pre vás súkromie na prvom mieste? Alebo túžite s rodinou tráviť čo najviac času? Budete pracovať z domu? Máte okolo seba radšej rozruch a hluk alebo uprednostňujte ticho a pokoj? Ak si zodpoviete tieto otázky, určite budete mať jasnejšie v tom, čo bude pre vás to pravé.

Tip: Každá domácnosť môže byť energeticky efektívna. Poradíme vám, ako na to

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk