Stavba rodinného domu sa v súčasnosti môže predražiť. Oplatí sa počkať?

Stavba rodinného domu sa v súčasnosti môže predražiť. Oplatí sa počkať?

03. 10. 2022

Stavba rodinného domu sa v súčasnosti môže predražiť. Oplatí sa počkať?

Ak uvažujete, či je momentálne vhodný čas na stavbu domu, nie ste sami. Prečítajte si, aké faktory zohrali v cenotvorbe kľúčovú úlohu a získajte obraz o tom, koľko vás môže vyjsť stavba rodinného domu.

Čo spôsobilo zvýšenie cien domov

K nárastu cien rodinných domov výrazným spôsobom dopomohla korona kríza. Zvýšenie počtu ľudí pracujúcich z domu, ako aj karanténne opatrenia a obmedzenia pohybu prispeli k zatraktívneniu bývania v domoch. V tomto období sa totiž ešte nápadnejšie prejavila potreba väčšieho životného priestoru a súkromia členov rodín.

Za zvýšenými finančnými nárokmi na stavbu domu môže aj dopyt po stavebných materiáloch, ktorý je stále vyšší, ako ich dostupnosť. Svoj podiel na tom má aj vysoký dopyt po bývaní, pod ktorý sa podpísali aj kúpy domov a bytov na investičné účely.

Ceny stavebných materiálov narástli až o 40 %

Od začiatku roka 2021 až do mája 2022 sme mohli pozorovať nárast cien stavebných materiálov až o 40 %. Vplyvom pandémie došlo k spomaleniu výroby vo veľkej časti sveta, takže výrobcovia zápasili s nedostatkom ľudí aj viaznucimi dodávkami surovín. Najvyššie stúpanie cien hlásili výrobcovia betónu a produktov naviazaných na cement, podobne sa zdražovanie dotklo aj tepelných izolácií, sadrokartónu a kameniva. Drahšie sú aj inovatívne materiály a nové výrobné postupy v stavebníctve, ako aj zmeny v daňovej politike. Zdvihli sa aj ceny rozličných kovov používaných ako súčasť stavebného materiálu.

makety domu

Pri kalkulácii nákladov na stavbu domu okrem toho treba rátať aj s nákladmi na mzdy pracovníkov, prenájom či kúpu strojov. Tu sa už zvýšenie cien za rovnaké obdobie pohybuje na úrovni cca 24 %. Za zmienku rozhodne stoja aj energie, ktoré podľa vyjadrení odborníkov v stavebníctve tvoria pri výrobe jednotlivých stavebných materiálov približne 1/3 nákladov. Fakt, že ceny elektriny a plynu vzrástli viac než desaťnásobne, tak poriadne navýšil aj ceny stavebnín.

Stavať dom teraz či radšej počkať?

Odhadnúť, ako sa u nás budú vyvíjať ceny stavebných materiálov v najbližších rokoch, sa dá len veľmi ťažko. Avšak platí, že náklady na produkciu stavebných materiálov v Európe zrejme tak skoro neklesnú. Predpokladá sa však, že situácia na trhoch s komoditami alebo energiami sa bude postupne vracať do normálu.

plány domu

Zároveň je však pravdepodobné, že ceny sa na pôvodnú úroveň už nedostanú. A ešte vždy je tu možnosť, že v dôsledku faktorov, ktoré ovplyvňujú ceny materiálov, príde k ďalšiemu zdražovaniu, hoci nie až takému razantnému. Ak teda patríte k tým, čo zvažujú stavbu domu, mali by ste začať stavať. Je totiž jasné, že aj v prípade, že ceny stavebných materiálov stúpnu o určité percento, rovnako sa zvýši i hodnota nehnuteľnosti.

Ako a na čom sa oplatí ušetriť

Základom každej dobrej stavby je vhodný projekt domu, ktorý́ vám môže pomôcť ušetriť nemalé peniaze. Napríklad správne zvolený tvar a primeraná veľkosť na dané účely umožňujú ušetriť nezanedbateľné množstvo materiálu a počas užívania pri prevádzke aj množstvo energie. Pouvažovať treba aj nad úpravou dispozície a orientácie objektu, premysleným výberom stavebných materiálov a technológií. Jednoduché riešenia často so sebou prinášajú aj výhodu v podobe úspornosti.

Využite pomoc odborníkov

Hovorí sa, že dobrá rada stojí groš. Ak vám však niekto poskytne naozaj kvalitnú a odbornú pomoc pri plánovanej výstavbe rodinného domu, je to často na nezaplatenie. Využite služby našich odborníkov a poraďte sa s nimi o výbere vhodného projektu domu a o ďalších podrobnostiach. Ušetríte si tak nielen množstvo času a zbytočne vyhodených peňazí, ale zároveň získate profesionálnu pomoc a podporu.

Tip: Správne skladovanie stavebného materiálu vám pomôže ušetriť nemalé peniaze

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk