Správne skladovanie stavebného materiálu vám pomôže ušetriť nemalé peniaze

Správne skladovanie stavebného materiálu vám pomôže ušetriť nemalé peniaze

05. 01. 2022

Správne skladovanie stavebného materiálu vám pomôže ušetriť nemalé peniaze

Optimálne skladovanie stavebných materiálov je dôležité nielen kvôli bezpečnosti či ochrany pred zlodejmi. Na ich znehodnotení sa totiž vo veľkej miere podieľajú aj poveternostné vplyvy, ako je dážď, slnko, sneh alebo mráz. Postarajte sa o to, aby ste za stavebný materiál nemuseli platiť dvakrát tým, že ho umiestnite do podmienok, aké si vyžaduje.

Všeobecné zásady skladovania stavebných materiálov

  • Stavebný materiál je potrebné skladovať spôsobom, ktorý zabráni jeho poškodeniu.
  • Mal by byť uložený tak, aby k nemu nemali prístup nepovolané osoby.
  • Pri skladovaní jednotlivých typov stavebných materiálov je nevyhnutné rešpektovať pokyny uvedené od výrobcov.
  • Hodnotné stavebné materiály je potrebné uskladniť do uzamykateľných skladovacích priestorov.
  • Aj napriek dostatku priestoru neodporúčame stavebný materiál skladovať dlhodobo, nakoľko môže dôjsť k jeho znehodnoteniu.
  • Obzvlášť je potrebné dávať pozor na skladovanie nebezpečných látok, ktoré by pri nesprávnom skladovaní mohli spôsobiť ekologické škody.

Tip: Všetko, čo potrebujete vedieť o hrubej stavbe

Stavebný materiál nakupujte a dovážajte postupne

Stavebné materiály odporúčame dovážať postupne podľa potreby v priebehu výstavby. Toto opatrenie sa oplatí nielen kvôli zlodejom, ale oceníte ho aj z ďalších dôvodov. Nie každý totiž vlastní taký veľký stavebný pozemok, aby na ňom mohol uskladniť všetok potrebný stavebný materiál.

nosenie_tehal

V opačnom prípade sa napríklad môže stať, že palety so strešnými škridlami by mohli prekážať stavebným strojom pri výkopových prácach, betonáži základov a podobne. Rovnako by im tiež mohlo hroziť nebezpečenstvo poškodenia, predovšetkým v prípade príliš malého manipulačného priestoru pre stavebnú mechaniku.

Aké podmienky si vyžadujú stavebné materiály

  • Suché betónové zmesi, omietky, lepidlá, tmely a pod. - sú citlivé na vzdušnú vlhkosť a niektoré aj na nízke alebo vysoké teploty. Bývajú balené v papierových vreciach s fóliou, ktoré ich do určitej miery chránia pred navlhnutím. Odporúčame skladovať ich v suchých a uzatvorených skladoch. Ak sa vrecia ukladajú ručne, môžu sa skladovať maximálne do výšky 1,5 m. Vrecia musia byť uložené v bezpečnom sklone a zviazané, aby sa zabránilo ich uvoľneniu a zrúteniu.
  • Rezivo krovu - disponuje vysokou vlhkosťou, preto je potrebné poukladať ho do vrstiev, podľa možnosti na rovnú plochu, ktorá nezadržiava vodu. Môže byť vysypaná štrkom, alebo pieskom, avšak určite bez vegetácie. Rezivo krovu by malo byť podopreté dištančnými podložkami aspoň 30 cm nad zemou, aby dochádzalo k dostatočnému prúdeniu vzduchu. Jednotlivé vrstvy kolmo oddeľte úzkymi dištančnými latkami, ktoré umožňujú prístup vzduchu.
  • Tehly, tvárnice a betónové výrobky – by sa nemali dlhodobo skladovať len tak voľne uložené. Omnoho vhodnejšie je skladovať ich v prístrešku alebo ich zakryť niečím nepremokavým. Na stavbu sa dopravujú na paletách a môžu sa aj stohovať, avšak len do obmedzení, ktoré uvádzajú jednotliví výrobcovia. Ide o krehký materiál, takže sa s nimi neodporúča zbytočne manipulovať.
  • Drevené prvky, laty, drevené, drevovláknité a iné dosky, kartóny – uskladňujte v suchých uzavretých priestoroch položené na plocho bez preloženia, kartóny by mali byť položené na výšku.

drevene_platne

  • Rúry, rúrky, potrubia a guľatiny – musia byť počas skladovania zabezpečené proti pretočeniu. To znamená, že musia byť vzájomne zviazané alebo inak upevnené, aby sa nerozkotúľali. Môžu byť napríklad zviazané do skupín podľa druhov alebo uložené medzi zvislými podperami.
  • Plechová krytina, plechy a výrobky z nich by sa nemali dlhodobo skladovať na voľnej, nekrytej ploche. Citlivosť materiálu vytvára nároky na dlhodobé skladovanie v krytých, temperovaných skladoch. Takisto aj manipulácia s nimi musí byť veľmi ohľaduplná, aby nedošlo k poškodeniu ich povrchovej úpravy. V prípade, že temperovaný sklad nemáte k dispozícii, plechové výrobky neodporúčame skladovať dlhšiu dobu, radšej ich čo najskôr použite.
  • Doplnkový stavebný sortiment ako je klampiarsky odkvapový systém, strešné fólie, lepiace pásky, okná, svetlovody a pod. skladujeme zásadne v krytých, temperovaných a uzamykateľných skladových priestoroch. Trocha úsilia pri ich dobrom uskladnení ušetrí množstvo peňazí po prípadnej návšteve dlhoprstých.

Aké skladové priestory si môžete vytvoriť

kovove_rury

Háklivejšie alebo cennejšie stavebné materiály na stavenisku odporúčame skladovať v uzatvorených a uzamykateľných skladoch. Tieto sklady môžu pochádzať z pôvodných hospodárskych budov alebo ich môžu tvoriť drevené či plechové dočasné stavby. Na tieto účely dobre poslúži aj prenajatá stavebná bunka (tzv. unimobunka) alebo uzatvárateľný kontajner. Neskôr sa vám môže zísť ako úložný priestor na náradie, záhradné kosačky a podobne.

Všetky skladovacie priestory by mali byť dobre osvetlené a tiež riadne uzamykateľné, aby sa zabránilo vstupu nepovolaných osôb. Všetky voľné skladovacie plochy, resp. celé stavenisko by malo byť obohnané plotom vo výške najmenej 180 centimetrov. Na príslušnom mieste by sa mala nachádzať brána so šírkou minimálne 4 m, aby cez ňu mohli na stavenisko bez problémov prechádzať aj nákladné autá.

Tip: Aj vy môžete ušetriť na stavbe domu. Poradíme vám, kde to bude rozumné

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk