Cena stavebných materiálov stále stúpa. Ako sa to odrazí na cenách domov?

Cena stavebných materiálov stále stúpa. Ako sa to odrazí na cenách domov?

01. 02. 2022

Cena stavebných materiálov stále stúpa. Ako sa to odrazí na cenách domov?

Každý kto stavia, investuje alebo projektuje, už zistil, že ceny stavebných materiálov išli v nedávnej dobe výrazne hore.

Ide najmä o drevo, železo, cement či plasty. Navyše sa zdá, že sa situácia v dohľadnej dobe nezmení. Čo teda môžete čakať, ak staviate alebo plánujete stavať dom? To vám prezradíme v našom článku.

Tip: Oplatí sa šetriť na stavbe domu? Áno, ak viete, kde a ako

Ako zdraželi ceny stavebných materiálov a prác

Kvôli zdražovaniu stavebných materiálov musia siahnuť hlbšie do peňaženky viacerí Slováci. Ak sa teraz rozhodnete stavať nový dom, prípadne rekonštruovať, môžete očakávať, že vás to vyjde o 30 % viac v porovnaní s minulým rokom.

Ku zvyšovaniu cien došlo už v priebehu minulého roka. Pri porovnaní medzi októbrom 2020 a októbrom 2021 vzrástli podľa Štatistického úradu SR ceny stavebných materiálov o neuveriteľných 22,9 %. Pritom medziročný nárast cien stavebných prác vyčíslili štatistici na 8,8 %.

Výrazne narástla hlavne cena dreva a železa

Nárast ceny dreva bol podmienený zvýšením ceny reziva. Tomu predchádzalo zvýšenie vývozu ihličnatého reziva do USA v roku 2020 (samotná Európa vyviezla do USA 3,5 milióna m3 tohto materiálu). Ku koncu roka 2021 sa zvýšenie cien dotklo aj predpokladaných cien tehiel na rok 2022, ktoré stúpli od 30 - 50 %.

tehlový múr

Podľa odhadov od februára pravdepodobne stúpne aj cena cementu a to minimálne o 10 %. Od ceny cementu sa odvíjajú aj ceny ďalších komodít, napríklad malty, omietky, lepidiel a ďalších. Podobný scenár môžeme sledovať aj pri cene železa, ktorá sa zvýšila o 50 % alebo cene polystyrénu a tepelných  izolácií všeobecne, kde stúpla  o 40 - 60 %. Za jeden z najväčších skokanov je považované drevo, kde sa v minulom roku zvýšila cena o 20 - 50 %.

Za koľko si teraz postavíte rodinný dom

Samozrejme, veľa závisí od toho, aký veľký dom by ste chceli mať. Podobne je veľmi dôležité aj to, pre aký stavebný systém, materiály a použité technológie sa rozhodnete. Prirodzene, zvýšenie cien vstupného materiálu je priamo zodpovedné aj za nárast cien pridruženej výroby stavebných materiálov. To je priamo deklarovateľné napríklad na zdvihnutí cien drevených okien, podláh či nábytku, ktoré priamo závisia od zvýšenia cien východzej suroviny.

Napríklad pri dreve stúpla cena drevených dverí, podláh, okien, masívneho nábytku a pod. Nárast cien elektroinštalácií zase súvisí so stúpaním cien ocele a medi a v dôsledku zvýšenia ceny ropy (priamo súvisí so spracovaním plastov) sa zase zdvihli ceny káblov, plastových potrubí i ďalších polotovarov. Zároveň sami uvidíte, že v mnohých prípadoch (hoci nie vždy) výška ceny závisí aj od kvality.

drevený krov

Z tohto dôvodu odporúčame, aby ste sa pri výbere správneho materiálu poradili s uznávanou stavebnou firmou, ktorej dôverujete. Často vám na základe skúseností dokáže pomôcť a poradiť, aké konkrétne materiály a technológie sú vhodné pre váš rodinný dom z pohľadu pomeru ceny i výkonu.

Prečo sa spoliehať na odborníkov

Nárast cien stavebných materiálov pri svojpomocnej výstavbe sa podpíše na predražení stavby o približne 30 %. Omnoho (a nielen cenovo) výhodnejší sa ukazuje druhý spôsob, pri ktorom sa rozhodnete stavať dom prostredníctvom stavebnej firmy. V takomto prípade totiž môžete počítať s nižším predražením - približne o 10 - 15 %. Je to tak preto, že stavebné firmy majú veľmi pravdepodobne uzavreté výhodnejšie zmluvy s dodávateľmi.

Napríklad firma Euroline sa výraznému navýšeniu cien svojich služieb vyhla len vďaka dobrým vzťahom s dodávateľmi a vyjednaniu výhodných zmlúv o dodávkach stavebných materiálov v minulosti. Nakoľko je jej politikou dodávanie kvalitných služieb za primerané ceny, aktuálne nastavila celkové zdraženie na rok 2022 (nielen materiál, ale aj prácu) o prevažne 5 %, max. však 10 %.

Tip: Nový katalóg EUROLINE na rok 2022 je tu. Čo všetko v ňom nájdete?

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk