Spoznajte najčastejšie chyby pri plánovaní kúpeľne

Spoznajte najčastejšie chyby pri plánovaní kúpeľne

09. 12. 2021

Spoznajte najčastejšie chyby pri plánovaní kúpeľne

Ak staviate alebo prerábate dom, nevyhnete sa ani navrhovaniu novej kúpeľne. Vtipov o tom, ako mnohé z návrhov dokážu zlyhať pri bežnom používaní, je všade dosť. Pozrite sa preto spolu s nami, ako sa vyhnúť tým najčastejším chybám.

Zariadenie novej kúpeľne nie je lacná záležitosť, preto si potrebujete byť istí, že to, ktoré si vyberiete, vám bude vyhovovať.

Nedostatok skladovacieho priestoru

Prílišné zameranie sa na estetiku na úkor funkčnosti často vedie k nedostatku úložného priestoru. Za mimoriadne dôležitý sa pritom považuje úložný priestor v úrovni očí. Namiesto zrkadla zaveseného na stene si preto vyberte zrkadlovú skrinku, zabudovanú do steny, ktorá obsahuje úložný priestor na každodenné potreby. Môžete v nej skladovať toaletné potreby na denné používanie, napríklad zubnú kefku, holiaci strojček či make-up.

Slabé alebo nedostatočné osvetlenie

Často sa stáva, že neskúsení renovátori umiestnia stropné svietidlá nad umývadlo, sprchu alebo WC namiesto toho, aby navrhli vhodné vrstvené osvetlenie. Výsledkom je, že kúpeľňa je často až príliš osvetlená a chýba jej atmosféra pohody a uvoľnenia. Takto sa teda ani zďaleka nepribližuje predstave, akú máme o priestore určenom na relax. Okrem toho príliš jasné horné osvetlenie vytvára pri pohľade do zrkadla tiene, čo vám môže prekážať pri líčení alebo holení.

hneda_kupelna

Skúste namiesto toho zakomponovať do kúpeľňového dizajnu niekoľko zdrojov osvetlenia. Jeho súčasťou by malo byť osvetlenie na navodenie atmosféry, napríklad skvelou voľbou sú skryté LED pásiky, ktoré nespotrebujú veľa energie a môžete ich nechať zapnuté, ako náladové osvetlenie. Hodia sa najmä pod toaletné a holiace skrinky, za zrkadlá a do sprchových výklenkov.

Tip: Všetko, čo by ste mali vedieť o inteligentnej domácnosti

Hluché alebo nevyužité zóny

Ak máte pri plánovaní kúpeľne k dispozícii dostatok priestoru, dajte si pozor na hluché, resp. prázdne miesta. Často sa stáva, že v návrhu kúpeľne sú všetky prvky rozmiestnené po obvode miestnosti a v strede ostane prázdny priestor. Vytvorením jednotlivých zón by ste pritom získali omnoho funkčnejšiu a príjemnejšiu kúpeľňu. Preto odporúčame rozdeliť veľkú kúpeľňu na samostatné zóny pre vaňu, sprchovací kút, toaletný kút a WC.

Chyby pri meraniach a výpočtoch

Nepresné merania môžu byť vo výsledku naozaj finančne nákladné, hlavne ak potrebujete do plánu kúpeľne zapracovať viacero prvkov. Častou chybou je nezohľadnenie detailov, ako napríklad spôsob, akým sa budú otvárať dvere, alebo veľkosť medzery medzi toaletou a toaletným stolíkom.

Preto skôr, ako začnete kúpeľňu zariaďovať, vždy si všetko dvakrát zmerajte, aby ste sa uistili, že ste sa nepomýlili. Premyslite si, ako sa budú otvárať dvere a zásuvky, ako aj to, ako sa v nej budete pohybovať.

Nepraktické rozloženie kúpeľňových skriniek a zásuviek

Ak nebudete brať do úvahy spôsob, ako presne používate kúpeľňu, často sa stane, že predmety, ktoré v nej máte, skončia rozložené kade-tade, len aby boli poruke. To však pôsobí neporiadne a rozhodne to neprispieva k estetickému vzhľadu kúpeľne.

moderne_umyvadlo

Zvážte, ako používate kúpeľňu a ktoré predmety v nej majú byť uložené a potom im vyhraďte ich pevné miesto. Napríklad elektrické zubné kefky a holiace strojčeky môžete uložiť do vstavanej zrkadlovej skrinky s napájaním vo vnútri, plytké zásuvky s priehradkami sú ako stvorené na make-up a uteráky môžete umiestniť do hlbokých zásuviek.

Nezladené kúpeľňové prvky

Jednou z najväčších chýb pri navrhovaní kúpeľne je nezladenie prvkov a povrchových úprav kúpeľne, ktoré by mali spolu vytvárať ucelený dojem. Nesúlad prvkov a povrchových úprav, pokiaľ ide o kľučky a držadlá, vodovodné batérie či svietidlá, je pomerne častou chybou. Bez ohľadu na to, či ide o leštené striebro, brúsený nikel alebo bronz – vyberte si jeden dizajn a dodržte ho jednotný pre všetko príslušenstvo. Kúpeľňa tak bude pôsobiť vyvážene a harmonicky.

Príliš okatá inštalácia

Aj keď možno obdivujete kúpeľňu v industriálnom štýle, odhalené vodovodné potrubie je veľkým faux pas. Netreba zabúdať ani na fakt, že môže byť nebezpečné pre deti. Ak chcete mať vizuálne čistú a bezpečnú kúpeľňu, pouvažujte nad vhodným zakrytím inštalácie. Ubezpečujeme vás, že sa vám to rozhodne oplatí, dokonca aj v prípade, že plánujete v budúcnosti svoj dom predať alebo mať deti.

Tip: Chystáte sa stavať rodinný dom? S EUROLINE to bude ľahšie a výhodnejšie

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk