Aké schody do domu? Výhody a nevýhody rôznych typov schodov

Aké schody do domu? Výhody a nevýhody rôznych typov schodov

13. 09. 2021

Aké schody do domu? Výhody a nevýhody rôznych typov schodov

Výber vhodných schodov do domu môže byť naozaj neľahká úloha. Už dávno totiž nejde len o ich praktickú funkciu. Ideálne schody by mali zároveň ladiť s ostatným zariadením a mali by vhodne vystihovať zvolený priestor.

Ak aj vy patríte k tým, ktorí riešia podobnú otázku, potom si určite prečítajte nasledujúce riadky. Poradíme vám, aký typ schodiska sa hodí do jednotlivých priestorov a aké výhody a nevýhody majú jednotlivé typy schodov.

Čo treba vziať do úvahy pri výbere schodiska

Kľúčom k správnemu rozhodnutiu je zváženie vlastností vybraného priestoru, dôkladné porovnanie dostupných možností, ako aj znalosť stavebných predpisov. Ak to všetko zhrnieme, môžeme povedať, že sem patria hlavne tieto body:
•  Dôsledné plánovanie – svoje predstavy vždy prekonzultujte s odborníkmi
•  Stavebné predpisy – nezabudnite, že schody musia spĺňať určité predpisy
•  Typ schodiska – točité, klasické, lietajúce, oblúkové, špirálové, dvoj- či viacramenné...
•  Materiál – drevené, kamenné, betónové, kovové, kombinované...
•  S odpočívadlami alebo bez nich 
•  Možnosti konštrukcie – aký typ schodiska najviac vyhovuje danému priestoru
•  Rozpočet 

Tip: Chystáte sa stavať rodinný dom? S EUROLINE to bude ľahšie a výhodnejšie

Výhody a nevýhody rôznych typov schodísk

Existuje množstvo možností, ako sa dostať na vyššiu úroveň. Každý štýl prináša vzory a tvary, ktoré môžu vizuálne pozdvihnúť vzhľad vášho domova.

  • Klasické rovné schody bez zmeny smeru


Výhody: Sú konštrukčne jednoduché a pohodlné na používanie. Okrem toho môžete využiť aj priestor, ktorý vzniká pod schodmi. Môže sa napríklad používať ako odkladací priestor alebo komora. Za zmienku stojí aj to, že pokiaľ počet schodov nepresiahne 16, nie je potrebná ani podesta.
Nevýhody: Rovné schody zaberajú pomerne veľa priestoru, s čím je potrebné počítať pri ich návrhu.

  • Schody v tvare písmena L alebo štvrťkruhové schody 

Výhody: Schody v tvare L sú vizuálne efektnejšie ako rovné schody, pričom poskytujú i vizuálnu bariéru medzi poschodiami, takže pomáhajú zachovať súkromie. Podesta poskytuje miesto na zastavenie a odpočinok počas výstupu. Ak sa vám to hodí do interiéru, môžu byť umiestnené v rohu miestnosti.
Nevýhody: Schody v tvare písmena L sa stavajú o niečo ťažšie ako rovné schody. Na podestu schodiska typu L je zvyčajne potrebná podpera, ktorá však môže byť zabudovaná do okolitých stien, takže nie je nápadná. Konštrukcia zábradlia pre tieto typy schodov si vyžaduje viac zručnosti a plánovania ako konštrukcia zábradlia pre rovné schody. Špecifický tvar písmena L môže spôsobovať problémy pri premiestňovaní ťažkých predmetov medzi poschodiami.

  • Moderné lietajúce schody

Výhody: Tzv. konzolové schody vytvárajú unikátny vizuálny dojem. Podpery jednotlivých schodov sú zvyčajne umiestnené na jednej strane alebo skryté v stene, čo pomáha celkovému presvetleniu priestorov. Konzolové schody tak vytvárajú otvorenejší a priestrannejší vzhľad celej miestnosti
Nevýhody: Podpery stupňov musia byť navrhnuté tak, aby zvládli hmotnosť schodov. Tieto schody sú drahšie ako klasické schody kvôli dodatočným konštrukčným požiadavkám.

  • Točité schodisko

drevené schody

Výhody: Pre svoju nenáročnosť na priestor sa točité schody často využívajú aj ako vedľajšia či úniková cesta. Ak si zvolíte vhodnú kombináciu materiálov, môžete si vytvoriť naozaj dizajnové schodisko a zároveň získať funkčný a prakticky takmer  bezúdržbový komunikačný priestor.
Nevýhody: Po točitých schodoch sa pohybuje horšie ako po iných typoch schodov. Z tohto dôvodu slúžia najmä ako doplnkové schodisko. Po schodoch môže súčasne vystupovať alebo zostupovať len jedna osoba. Navyše sa po tomto type schodov ťažko prenášajú veľké predmety.

  • Rozdelené schodisko

Výhody: Rozdelené schodisko umožňuje, aby jedno schodisko slúžilo ako dve, pretože umožňuje ľahký prístup na dva rôzne konce poschodia. Tento typ schodiska dodáva budove pôsobivý architektonický výraz.
Nevýhody: Vyžaduje si značné množstvo priestoru. Požiadavky na tento priestor je potrebné zohľadniť pri návrhu budovy. Okrem toho sú rozdelené schodiská finančne náročnejšie ako väčšina schodísk. 

Tip: Služby architekta sú kľúčom k originálnemu bývaniu

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk