Chyby pri výbere a pokládke podlahy + tipy, ako sa im vyhnúť

Chyby pri výbere a pokládke podlahy + tipy, ako sa im vyhnúť

19. 12. 2022

Chyby pri výbere a pokládke podlahy + tipy, ako sa im vyhnúť

Dolaďujete svoj nový domov a uvažujete, kde budú aké podlahy najvhodnejšie? Aby ste z novej dlážky mali naozajstnú radosť a úžitok, prečítajte si, akých chýb by ste sa mali vyvarovať.

Vhodne zvolená podlaha vám robí radosť dlhodobo

Správny výber podlahy sa často ukáže až časom, keď si takpovediac „na vlastnej koži“ vyskúšate, či vaša voľba naozaj vyhovuje všetkým vašim požiadavkám. Mala by byť totiž nielen estetická a ladiť so stenami a nábytkom, ale hlavne funkčná a prispôsobená svojmu účelu a podmienkam.

Ak by ste však pri výbere podlahy predsa len šliapli vedľa, je potrebné si uvedomiť, že výmena podlahy znamená výrazné finančné i časové investície. Aj to je dôvod, prečo by ste si svoje rozhodnutie mali dôkladne premyslieť. Možno sa problém neobjaví hneď, ale až za nejaký čas. V každom prípade – vtedy je už neskoro plakať nad rozliatym mliekom.

Tip: Aké schody do domu? Výhody a nevýhody rôznych typov schodov

Dlaždice položené príliš blízko pri sebe

Ak pokladáte dlaždice, potom si pamätajte, že medzera medzi dlažobnými kockami pri pokládke by mala byť 3 mm. Je to tak preto, lebo prvky umiestnené príliš blízko pri sebe spôsobujú komplikácie, ktoré sa niekedy objavia už počas procesu kladenia, avšak niekedy aj niekoľko mesiacov po inštalácii.

rodina na zemi

Príliš malé či žiadne medzery majú za následok vznik tlaku medzi komponentmi. Okrem toho tu spolupôsobia aj také faktory, ako teplota a vlhkosť, ktoré spôsobujú, že kocky mierne menia svoje rozmery. Vplyvom toho môže dôjsť k prekrývaniu jednotlivých komponentov, poškodeniu hrán, vzniku nerovnosti podlahy alebo dokonca k vytláčaniu menších komponentov.

Voľba podlahy bez ohľadu na miestnosť a jej využitie

Či sa rozhodnete pre keramickú dlažbu, laminát alebo prírodný kameň, mali by ste sa riadiť tým, kam podlaha pôjde a ako veľmi bude namáhaná. Napríklad v chodbe môže byť vystavená ostrým opätkom na topánkach, v kuchyni ostrým predmetom (padajúce nože) a vyliatym tekutinám, v kúpeľni vyššej vlhkosti a vode. Nezabúdajte, že krásna podlaha s vysokým leskom je krásna len dovtedy, kým na nej v kúpeľni nebalansujete mokrými nohami alebo z nej dvakrát denne v kuchyni nestierate šmuhy a fľaky.

Nevhodný základ pod podlahu

Aj keď podložka pod podlahou nie je viditeľná, je to mimoriadne dôležitý prvok podlahového systému. Ide o vrstvu medzi samotným podkladom, najčastejšie betónom a novou podlahou. Je dôležitá najmä preto, že zaručuje potrebnú stabilitu a pevnosť na správne fungovanie podlahy, minimalizuje hluk spôsobený chôdzou, chráni pred vlhkosťou z podkladu, pomáha vyhladiť drobné nedostatky v podklade a v neposlednom rade zvyšuje životnosť podlahy.

Nesprávne smerovanie jednotlivých lamiel podlahy

Prísne vzaté - lamelová podlaha nemusí byť usporiadaná podľa žiadnej šablóny. Ak to však chcete urobiť poriadne a to hneď z dvoch praktických dôvodov, potom viete, že najlepšia poloha je kolmo na najväčší svetelný zdroj, najčastejšie na okno. Toto usporiadanie má za následok, že škáry medzi lamelami podlahy budú menej viditeľné, a tým aj estetickejšie.

parketová podlaha

Akokoľvek, dnes sa využíva aj tzv. nepravidelné usporiadanie s rôznymi posunmi v radoch. Výhodou takéhoto usporiadania je fakt, že získame prirodzenejší efekt a využijeme lamely efektívne a s čo najmenším odpadom.

Vzor, ktorý vám narobí vrásky na čele

Jednofarebná podlaha bez akéhokoľvek dekoru nie je práve najlepší nápad, ak máte malé deti alebo domácich miláčikov. Uvedomte si, že sa na nej bude vynímať každý chĺpok či vlas, ba aj tá najmenšia smietka. Platí totiž, že čím svetlejšiu podlahu a jemnejší vzor si zvolíte, tým viac nečistôt na nej bude vidieť.

Neodstránenie pier na okrajoch podlahy

Pozor na spojovacie perá alebo zámky okrajových častí. Ak ich umiestnite ku stenám miestnosti, nezabudnite ich pred položením odrezať. V opačnom prípade by sa podlaha nemala počas horúceho leta kam rozpínať a mohla by sa nepekne vyduť.

Tip: Francúzske okná sú stále populárne. Spoznajte ich výhody a nevýhody

Vyberáme pre vás

Nulové domy Euroline

Od 1.1.2016 vstúpila do platnosti vyhláška 364/2012 Z.z., §5 odst.3, kde všetky rodinné domy postavené po tomto dátume...

Viac

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk