Preferujete moderný interiér? V tom prípade stavte na skryté zárubne

Preferujete moderný interiér? V tom prípade stavte na skryté zárubne

05. 08. 2022

Preferujete moderný interiér? V tom prípade stavte na skryté zárubne

Trendové bývanie v súčasnom štýle je charakterizované minimalizmom a čistými líniami. Tomuto úspornému dizajnu presne zodpovedajú aj tzv. bezzárubňové dvere, resp. skryté zárubne. Presvedčte sa, prečo sú pre vás tie pravé.

Bezzárubňové dvere hladko splývajú so stenou

Hlavným poznávacím znamením, akým disponujú skryté dvere, je fakt, že v stene takpovediac zaniknú a vytvoria s ňou jednoliaty celok. Je to tak vďaka tomu, že na inštaláciu nie sú potrebné zárubne a obložky. Potom je už len na vás, či chcete, aby bol dverný panel natretý rovnakou farbou alebo polepený rovnakou tapetou ako stena, takže dvere opticky „zmiznú“, alebo zvolíte kontrastnú farbu či tapetu.

skryté dvere

Fígeľ je v tom, že skryté zárubne pre dvere sú ukotvené do ostenia, špeciálneho stavebného puzdra zabudovaného v stene alebo v priečke. Výsledkom sú zárubne v jednej rovine so stenou, takže dvere so stenou sú v jednej rovine. Zárubne ukryté v stene pritom nemajú klasickú obložku a môžu byť použité pri ľavostrannom aj pravostrannom bezfalcovom dvernom krídle, ale aj pre posuvné systémy.

Tip: Naučte sa triky, ako maximalizovať malé priestory v dome

Ako a kde použiť bezzárubňové dvere

Ak vás skryté dvere oslovili, no obávate sa, že váš interiér nie je pre ne dosť moderný, môžeme vás upokojiť. Rovnaký model dverí totiž môže v rôznych typoch interiérov vyzerať zakaždým inak. Stačí, ak typ dverí alebo systém otvárania prispôsobíte štýlu nábytku alebo podlahy a dosiahnete, že aj takýto minimalistický interiér bude pôsobiť útulne. Napríklad, ak uvažujete o bielom nábytku a bielych stenách, potom povrch dverí zlaďte s podlahou alebo s inou výraznou súčasťou domu, napríklad s kuchyňou alebo jej obkladom, atď. Biele dvere by totiž v takomto prípade pôsobili príliš sterilne.

Ďalšou obľúbenou možnosťou je použitie bezzárubňových dverí v kuchyni, resp. pri prechode do špajzy. Skryté zárubne spôsobia, že priestor nebude opticky členený iným dekorom dverí a vy budete vďační za "neviditeľné" dvere, ktoré absolútne splynú so stenou alebo pracovnou doskou.

Trochu väčším problémom však môžu byť skryté zárubne pre rekonštruované miestnosti. Staré domy totiž mávajú krivé steny, takže tento typ dverí by len zvýraznil nedokonalosti budovy. Skryté dvere majú svoje vlastné konštrukčné požiadavky a tie je nevyhnutné zohľadniť počas procesu výstavby. Aj preto by ste montáž dverí do týchto zárubní mali rozhodne zveriť profesionálom. V opačnom prípade by medzera medzi dverami a stenou ľahko odhalila každú škáru.

Montáž skrytej zárubne prenechajte odborníkom

Ako sme si už spomenuli, skryté zárubne sú určené do suchej i mokrej výstavby, je možné ich zabudovať aj do šikmých podkrovných priestorov alebo využiť varianty bez nadpražia. Ich usadenie do priečky je teda záležitosťou hrubej stavby. Avšak, na rozdiel od klasickej obložkovej, skrytá zárubňa nezakryje žiadne nerovnosti stavebného otvoru. Potrebnú pozornosť preto treba venovať nielen jej konečnému osadeniu, ale predtým tiež dôkladnej príprave dokonale rovného stavebného otvoru. Technologickým základom pre skryté zárubne sú pevné profily z eloxovaného hliníka, ktoré vytvárajú skrytý vnútorný dielec. Konštrukcia takejto skrytej zárubne sa prispôsobuje tak, aby vytvorila hranu priechodového otvoru.

skryté zárubne

Vďaka tomu sa zárubňa hravo ukryje pod finálnu povrchovú úpravu okolitej steny. Na záver sa profil prekryje omietkou alebo obkladom až k hrane a je tak prakticky neviditeľný. Na stene sú zreteľné len presné drážky, v ktorých budú namontované závesy a tesnenie. Predovšetkým to je dôvod, prečo sú kladené také vysoké požiadavky na presnosť zhotovenia stavebného alebo montážneho otvoru. Aby ste boli s výsledkom naozaj spokojní, neváhajte a zverte túto úlohu radšej odborníkom.

5 dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre skryté zárubne

  • Interiérom dodajú novú estetickú formu.
  • Môžu sa použiť pre murované alebo sadrokartónové priečky.
  • Dvere sa v nich môžu otvárať smerom von (tzv. bezfalcové) aj dovnútra (tzv. reverzné dvere), prípadne sa dajú použiť pre posuvné sytémy.
  • Sú vhodné aj pri atypických rozmerových riešeniach (v podkroví, pri zošikmených plochách atď.)
  • Ideálne do menších izieb a novostavieb, ale aj do komerčných i nekomerčných priestorov.

Tip: Euroline ponúka návrhy interiérov pre nové katalógové projekty domov

Vyberáme pre vás

Posledné realizované stavby

Všetky referencie

Prečo stavať
s nami?

10
Ročná
záruka
27
Ročné
skúsenosti
28
Ocenených
projektov
1200
Ponúkaných
domov
Mgr. Renáta Jančovičová Financovanie 0905 309 536 financovanie@eurolineslovakia.sk
Ing. Drahoslav Bielčik výstavba 0904 345 008 vystavba@eurolineslovakia.sk
Ing. Jaroslav Herceg projektový manažér 0905 648 726 herceg@eurolineslovakia.sk
Euroline Bezplatná infolinka 0800 135 955 info@euroline.sk